Четвъртък, 31 Октомври 2019 14:29

Общоградско възпоменание на Архангелова задушница

Оценете
(1 глас)

В събота, 2 ноември Търговище ще отбележи Архангелова задушница с общоградско възпоменание. От 11.30 часа на Войнишкия паметник ще се проведе ритуал - панихида и полагане на венци и цветя по случай Архангелова задушница.

Православната църква отбелязва Архангелова задушница в първата събота от ноември. Тя се нарича още Войнишка задушница, защото войните, които страната ни води за своето обединение в началото на миналия век, започват в навечерието на ноември. За това на Архангелова задушница се прави и помен за загиналите.

Това е денят за почит и към близките, които вече не са сред нас.

На този ден българската традиция почита загиналите синовете на България, останали по бойните полета във войните за българско национално освобождение и обединение.

От Регионалния исторически музей приканват освен близките си, да поменем знайните и незнайни войници и офицери на България, оставили костите си по чукарите на Македония, по сипеите на Мека Црев и Гургулят, край Люлебургас, в равните полета на Добруджа – край Кубадин и Карапелит, в Завоя на Черна, край бреговете на Дойран и Драва.

Поклонението се организира от Община Търговище и Регионалния исторически музей.

 

Прочетена 1035 пъти

facebook coment