Сряда, 04 Март 2020 14:34

Стопани в Търговище мамят с такса "куче"

Оценете
(1 глас)

Зачестяват случаите на стопани, които се опитват неправомерно да се освободят от плащането на годишната такса за притежаване на куче в общината, съобщиха от местната администрация.

„При нас започнаха все по-често да постъпват сигнали от ветеринарни лекари, че стопани искат от тях да заличат домашните им любимци от информационната система на Българската агенция по безопасност на храните. Като причина за заличаване на регистрацията посочват смърт на животното, която в действителност не е настъпила“, зави днес пред журналисти кметът Дарин Димитров.

Ветеринарният лекар д-р Георги Грозданов обясни, че най-често се касае за хора, които отглеждат животните си в населените места в общината. Той заяви, че броят на регистрираните в системата на БАБХ не намалява, а се увеличава и е 3600. „Поради спецификата на системата е трудно да се проследи движението на всяко едно куче, а и постоянно имаме нови регистрации. Факт е обаче, че има много стопани, които искат да премахнат регистрацията“, заяви д-р Грозданов.

„Информацията е смущаваща на фона на символичните такси в общината ни – 10 лв. за града и 5 лв. за селата“, коментира д-р Димитров. Той обясни, че вече са проведени срещи с кметовете на всички населени места за разясняване на реда за действие в такива случаи. Провеждат се разговори и с ветеринарите. „За да се освободят стопаните от плащането на такса при смърт на домашния си любимец, те трябва да подадат декларация за отписване от партидата на Отдел „Местни данъци и такси“. Тази декларация трябва да е подписана и от ветеринар, установил смъртта на животното. За собствениците, които са отглеждали любимците си в населените места, се изисква и подпис от кмета по местонахождение. В „Местни данъци и такси“ се представя и паспорт на кучето, в който ветеринарният лекар е отбелязал настъпилата смърт“, обясни кметът.

Д-р Димитров заяви, че в Общината продължават да постъпват и сигнали от граждани за бусове, които извозват кучета от други общини на територията на нашата. „Последните сигнали са за бус с шуменска регистрация и с фигури на кучета по него. Хората са много конкретни в описанието си, но не са сигнализирали на момента и не могат да посочат времеви интервал, в който за засекли този автомобил“, каза д-р Димитров.

Общината разполага с камери на ключови места в града, включително и т.нар. „умни камери“, които разпознават номерата на колите, напомнят от кметството.

От там призовават гражданите да сигнализират незабавно, в случай че забележат подобни нарушения. Сигнали могат да се подават на: 0601 6 35 85 - Дежурен в Общинския съвет за сигурност /денонощно/; в общинския приют за кучета – 0893323306, както и в Полицията.

Прочетена 1020 пъти

facebook coment