Понеделник, 13 Април 2020 08:01

В Страстната седмица сме. Велики понеделник - ден на голямото чистене

Оценете
(2 гласа)
В Страстната седмица сме. Велики понеделник - ден на голямото чистене Сн. Църквата "Св. Стефан" в Истанбул (Желязната църква)

Последната седмица от земния живот на Господ Иисус Христос се нарича “Велика” или “Страстна седмица”, т.е. Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот и символ на духовното пречистване и смирение на човека. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Според православния календар тази седмица завършва с Великден.

По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период. Консумират се предимно плодове, чай, хляб и вода, като църковните канони повеляват последните три дни да се изкарат само на хляб и вода.

Велики понеделник

Вярвания: Иисус Христос влиза в Йерусалимския храм. Намира го пълен с търговци и ги изгонва, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. В Евангелието се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклятие над безплодната смоковница – символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

Обичаи и традиции: От Велики понеделник започва голямото великденско чистене, което е задължително за всеки дом. Освен това понеделникът е и последният от дните, през които може да се пътува.

Прочетена 1121 пъти

facebook coment