Четвъртък, 16 Април 2020 07:27

Велики четвъртък - шарим великденските яйца

Оценете
(2 гласа)

Четвъртият ден от Страстната седмица се нарича още Чистият четвъртък. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света Литургия и се прави Велик маслосвет. На този ден са се случили три от най-важните събития на Христовите страсти -тайната вечеря на Исус с неговите ученици, произнасянето на молитвата в Гетсиманската градина и предателството на Юда.

Според народните обичаи в България на Велики четвъртък сутринта се боядисват великденските яйца. Първото яйце се боядисва в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази, за да носи късмет. Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден. Останалите яйца се боядисват в различни цветове.

На Велики четвъртък се замесва тестото за великденските хлябове.

козунак

Вярвания: Произнесена е смъртната присъда на Иисус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. 

Обичаи и традиции: Отреден е за обредното боядисване на яйцата, като първите винаги са червени.

В миналото това, колко яйца ще се боядисат, се е определяло от броя на членовете на семейството. Обикновено се приготвяли по 30-40 яйца, а в богаташките къщи техният брой стигал до 200-300. Традицията повелява с боядисването на яйцата да се заеме най-старата жена в семейството. Първото боядисано яйце се поставя пред иконата вкъщи и се пази до следващия Велики четвъртък, а след това се хвърля в течаща вода.

Прочетена 812 пъти

facebook coment