Събота, 18 Април 2020 23:41

Христос Воскресе - радост и светлина донесе!

Оценете
(2 гласа)

Православните християни отбелязват Възкресение Христово - най-големият празник на църквата и най-великото събитие в историята на човешкия род. Извънредното положение в страната заради заразата COVID-19 спря хиляди миряни да посетят храмовете и да отнесат запалена на службата свещ да догори в домовете им. Внесоха новата светлина в тях обаче със свещичка запалена вкъщи.

Христос воскресе!

Великден въплъщава вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт, и бъдещия Страшен съд. Днешният празник слага край на 40-дневния Велик пост, утвърден в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния му живот, страданията на Спасителя и на смъртта му на кръста. 

Според българската традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват на трапезата на Великден, защото червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло. Най-разпространеното месо е агнешкото. Това се свързва с факта, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било принесено агне. 

Имен ден днес празнуват: Велико, Велин, Велислав, Величко, Вельо, Вили и Велина.

 

Прочетена 1240 пъти

facebook coment