Вторник, 21 Април 2020 10:41

Започна пробното електронно преброяване на НСИ

Оценете
(2 гласа)

Пробното преброяване на населението в електронна среда започна НСИ. То ще бъде тестово и ще предхожда това през 2021 година, когато се очаква традиционното преброяване, което се извършва на всеки десет години.

Електронното пробно преброяване на населението започна в 0.00 ч. на 20 април и ще приключи в 24.00 ч. на 30 април, като всеки български или чужд гражданин, пребиваващ обичайно на територията на страната, може да се регистрира на www.e-census2021.bg и да преброи себе си и семейството си.

Преброителната карта ще може да се попълва само от територията на България с помощта на различни устройства – компютри, лаптопи, таблети, мобилни телефони. Достъпът до нея ще е денонощен.

Националният статистически институт откри и специален кол център за пробното преброяване. От 20 април хората от цялата страна могат да задават въпросите си по преброителната карта на тел. 02 9078 430. Експертите ще имат техническа възможност да отговарят на над 40 обаждания едновременно в периода от 8 часа до 20 часа всеки ден, включително през почивните дни.

Пробното преброяване е своеобразна „генерална репетиция“ за същинското преброяване, което ще се проведе през януари догодина. Такова преброяване ще има в целия Европейски съюз.

Чрез пробното преброяване ще се тества както преброителната карта, така и приложението за събиране на данните.

Потребителите ще имат възможност да отправят препоръки, които след това ще помогнат на екипа да подобри приложението за преброяването, което ще се проведе догодина. От 22 януари до 15 февруари 2021 г. ще се проведе 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд в Република България.

Прочетена 1134 пъти

facebook coment