Събота, 16 Май 2020 13:37

Село на бунт заради инсинетатор за горене на животински отпадъци

Оценете
(2 гласа)
Село на бунт заради инсинетатор за горене на животински отпадъци Сн. Областна администрация - Търговище

Инвестиционно намерение за строеж на мобилен инсинетатор за обезвреждане на животински трупове или отпадъци вдигна на крак жители на търговищкото село Алваново. Опасенията на местните хора са за евентуално екологично замърсяване в района, страхуват се и за здравето си. В писмена жалба и подписка до държавните институции те настояват да се спре изграждането на съоръжението, което ще е част от предвидена модернизация на местния свинекомплекс, стопанисван от „Енола Фарм” ЕООД, съобщиха от областната администрация.

За да не се взриви социалният мир в село Алваново, което има и проблеми с водоснабдяването, на място отидоха областният управител на Търговище Митко Стайков, Митко Панайотов – зам.-кмет на община Търговище, инж. Явор Миланов – управител на ВиК – Търговище, Христина Атанасова – кметски наместник в с. Алваново, Десислава Консулова - директор на Басейнова дирекция „Черноморски район” и представители на РИОСВ – Шумен.

1505202

От Инициативния комитет, оглавил недоволството обясняват, че свинекомплексът замърсявал въздуха и черпел вода от локален кладенец за стопански цели. В същото време хората са на режим и имат питейна вода през ден.

Фирмата е подала уведомление за инвестиционното намерение до РИОСВ – Шумен на 6 март т.г. за експертната екологична оценка. От него става ясно, че инсинераторът е част от намерение за модернизация на свинефермата, която включва още изграждане на дезинфекционна система, монтиране на мрежи против комари, принудителна вентилация. Мобилният инсинератор е предвиден от висок клас с автоматичен цикъл на горене, на природен газ, визуални и звукови аларми, основна и вторична камера и пр. Капацитетът на съоръжението е да изгаря 3 тона животински отпадъци на 24 часа.

Според представители на фирмата ще се спазят всички законови и европейски изисквания и ще се изгради модерна и безопасна инсталация, която няма да вреди на жителите на Алваново.

Областният управител е разпоредил на ангажираните по въпроса институции да извършат проверки.

Прочетена 1452 пъти

facebook coment