Петък, 17 Юли 2020 13:16

Помагат на самотни майки от Търговище да се справят след COVID кризата

Оценете
(2 гласа)
Помагат на самотни майки от Търговище да се справят след COVID кризата Снимката е илюстративна

Хуманитарни и здравни пакети от първа необходимост ще получат жени от Търговище, които са жертви на домашно насилие и сами отглеждат децата си. Помощта идва от Асоциация НАЯ по проект „КРИЛА за самотните майки”. За сумата от 20 000 лева ще се осигурят неща от първа необходимост за 19 семейства, тежко засегнати от кризата с коронавируса.

По данни на организацията  10 % жените, жертви на домашно насилие са изгубили работата си; 30 % не могат да си намерят работа заради кризисната ситуация; 60 % са останали без част от доходите си заради неплатен отпуск, намалено работно време и пр. По време на кризата при част от жените се е влошило здравето и в момента те се нуждаят от прегледи, диагностика и лечение, за които нямат средства.

Семействата имат и натрупани задължения за квартира, ток, телефони.

В следващите осем месеца самотните майки могат да разчитат на хуманитарни пакети (храни, почистващи и перилни препарати, предпазни средства, дезинфектанти, дрехи и обувки за децата), комунално - битови пакети за заплащане на наем, ток, вода, осигуряване на дърва за огрев за зимния сезон, здравни пакети( медицински и стоматологични услуги, плащане на здравни осигуровки, закупуване на лекарства и медицински изделия).

Прочетена 1162 пъти

facebook coment