Петък, 09 Октомври 2020 11:49

Служителка на РЗИ Търговище подлежи на наказание за нарушена карантина

Оценете
(1 глас)

Районната прокуратура в Търговище ще привлече към наказателна отговорност служителка на РЗИ за нарушаване карантинните мерки против COVID-19, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Районната прокуратура в Търговище ръководи досъдебно производство за нарушаване на правила и мерки по време на пандемията с COVID-19 – престъпление по член 355, ал. 2 от НК.

На 1 октомври тази година на служителка от РЗИ в Търговище бил направен служебен тест за COVID-19, след като жената почувствала неразположение. Два дни по-късно резултатът от теста се оказал положителен. Неин колега от здравната инспекция връчил на заразената с коронавирусна инфекция предписание за 14-дневна задължителна карантина.

На 8 октомври свидетели подали сигнал, че заразената с COVID-19 служителката от РЗИ в Търговище е напуснала дома си, като с това е нарушила наложените й карантинни мерки.

По образуваното досъдебното производство под надзора на Районната прокуратура в Търговище служителката на РЗИ ще бъде привлечена към наказателна отговорност, след като бъде излекувана.

Наказанието по чл. 355, ал. 2  (нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората) се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева, ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение.

Прочетена 1892 пъти

facebook coment