Петък, 13 Ноември 2020 12:54

РЗОК: Облекчен режим за отпускане на лекарства

Оценете
(2 гласа)

Въвежда се облекчен режим на предписване и отпускане на лекарствените продукти, за да се избегне напрежение и струпване на пациенти пред лекарските кабинети и аптеките, съобщават от Районната здравна каса.

От там съобщават, че протоколи, изтичащи на и след 16.11.2020 г., които не изискват промяна на терапевтичната схема, ще бъдат удължени служебно в информационната система на НЗОК. Пациентите не е нужно да посещават лекарите за изписване на рецепти и здравната каса за продължение или презаверяването им. Аптеките могат да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта. Отпускането да се извършва само в аптеки, където е извършено последното отпускане по дадена рецепта (видно от печата в рецептурната книжка), съобразено с последните вписани в нея данни за отпуснати лекарствени продукти. Не е необходимо пациентите да се редят на опашки пред кабинетите на лекарите за изписване на рецепти по протоколите.

При изчерпана рецептурна книжка, се разрешава допълване на страници от страна на аптеката. Аптеката отпуска лекарствените продукти и по незаверена в здравната каса рецептурна книжка, само с попълнени данни на личния лекар и поставена диагноза. Не се налага лицето да заверява новата книжка в РЗОК.

При новоиздадени протоколи се запазва предишното положение - пациентът следва да посети личния лекар за изписване на рецепта и след това да закупи лекарствата от аптека. Аптеките не трябва да връщат пациентите без рецепта и/ или с изтекъл срок на протокол и следва да отпускат лекарствени продукти на хронично болни пациенти по описания режим.

Поради специфика при лечението не се удължава срокът на протоколите за заболявания, при които лечението е за определен срок - хроничен вирусен хепатит С; лечение на хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст; лечение с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, възникваща в перинаталния период, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации. Редът за отпускане на тест-ленти за самоконтрол на кръвната захар остава също непроменен.

Настоящият ред за отпускане на скъпоструващи лекарства се въвежда от 16.11.2020 г. и продължава действието си автоматично, в случай на удължаване срока на извънредната епидемична обстановка, уточняват от РЗОК-Търговище.

Прочетена 1828 пъти

facebook coment