Вторник, 15 Декември 2020 14:11

Готови са Центровете за възрастни и лица с психични разстройства в с. Съединение

Оценете
(2 гласа)

Откриха обновената сграда на бившето училище в търговищкото село Съединение, в която ще се помещават Центрове за възрастни и за лица с психични разстройства, съобщиха от прецентъра на местната управа.

За обновяването на сградата са инвестирани 986 516 лв. по европроект на Оперативна програма „Региони в растеж“. По думите на кмета на Търговище д-р Дарин Димитров, който преряза лентата на новия обект, създаването на тези центрове е не само стъпка към предоставянето на по-качествени социални услуги, но и възможност за развитие на селото. „Тук ще бъдат открити нови работни места, ще се създадат условия за по-засилен поток на хора към селото“, каза той.

Двуетажната постройка е санирана, подменена е дограмата, обособени са спални помещения със санитарни възли, дневни стаи и стаи за терапия. Те са с ново обзавеждане. Монтиран е и вътрешен асансьор за хора с увреждания.

DNEVNA

В центровете ще се предоставят две услуги за по 15 потребители. Това могат да са както лица от специализирани институции, така и лица от общността, уточняват от общинската администрация. На нуждаещите се ще се осигури възможност за настаняване в среда, близка до семейната. Специално нает и обучен персонал ще оказва съдействие за постигане в максимална степен на самостоятелност на потребителите. На тях ще се осигуряват още здравни, образователни и други услуги.

REHABILITACIQ

Всички тези дейности ще се финансират по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Прочетена 1425 пъти

facebook coment