Четвъртък, 21 Юли 2016 09:17

Видео: Искат справки от ГРАО Търговище за изготвяне на хороскопи

Оценете
(3 гласа)

В Търговище все по-често хорат искат справки от ГРАО за часа си на раждане, за да си правят асторологични хороскопи, съобщи началникът на общинската служба за гражданска регистрация Силвия Георгиева. Това стана след като Общината дигитализира старите семейни регистри, в който до въвеждането на ЕГН-тата през 1978 г., по селата е вписвана лична информацията за всеки жител. По над 100 документа дневно издават от отдела, като най-много са удостоверенията за наследници.

В старите архивни книги между 20-те и 70-те години на миналия век във всяко кметство ръчно е записвана лична информация за жителите – име, дата на раждане, семейно положение, деца. На места дори има прякор и занаят на човека. Досега те са съхранявани в селските кметства, които са правели и справките. Данните вече са в електронен формат и удостоверенията се издават от служба ГРАО в община Търговище.
„Преди въвеждането на електронен регистър подготовката на всяко едно удостоверение отнемаше дни и това бавеше гражданите страшно много, а сега са нужни само няколко часа.“, обясни Силвия Георгиева, началник отдел ГРАО – Търговище

Секретарят на Общината Христалина Халачева допълни, че за четири месеца са дигитализирани 55 000 страници от над 200 семейни регистъра от селата. За някой от тях, като Дралфа обаче не съществува пълна информация за домаинствата. От ГРАО съобщиха, че с електронния регистър ваденето на ред документи вече може да става незабавно. Предвижда се таксата за тях да бъде 5 лв., ако общинския съвет гласува на сесията на 28 юли предложенията за изменения на таксите за административни услуги.

 

Прочетена 2608 пъти

facebook coment