Печат на тази страница
Петък, 14 Май 2021 13:46

Търговище празнува! Отличиха д-р Стела Георгиева за почетен гражданин

Оценете
(1 глас)

С ритуал по издигане на знамената на България, Европейския съюз и Търговище, и тържествено заседание на Общинския съвет започнаха честванията на официалния празник на Търговище – 14 май.  

Сред официалните лица на празника бяха кметът д-р Дарин Димитров, временно изпълняващият длъжността областен управител Панайот Димитров, председателят на Общинския съвет Емине Якубова, общински съветници, представители на държавни и културни институции.

В тържественото си слово по време на заседанието на Общинския съвет кметът д-р Димитров зави, че днес всички трябва да поставим акцент върху думата „ние“.

„Защото „ние“ надхвърля всякакви различия, които имаме, било то политически възгледи, визия за начина на управление или ценности, които изповядваме. Това, което винаги ще ни свърза, е, че всички искаме Търговище да успява. Затова, да продължаваме заедно да търсим решения по важните въпроси за общината ни. Да намираме съмишленици, с които да постигаме целите си. От решенията ни днес, ще зависи бъдещето на Търговище утре“, заяви кметът.

На тържественото заседание д-р Димитров връчи и отличието за почетен гражданин на началника на отделение „Инфекциозни болести“ в областната болница д-р Стела Георгиева.

стела георгиева

„За мен това е едно голямо морално признание. Последната година беше година на тежка епидемия. В началото всички в екипа усещахме страх и неизвестност, но трудностите обединяват хората. Това признание, което усетиха от хората, е признание за екипа на болницата и за екипа, с който работя“, заяви д-р Георгиева.

Отличието на проф. Никола Маринов, който бе удостоен със званието „почетен гражданин“ посмъртно през 2020 г., пък бе връчено на един от неговите наследници - Панайот Абаджимаринов. „Той винаги е обичал България и след като завършва в Италия, се връща тук, за да даде това, на което се е научил, и да преде това, което има свише като дарба“, заяви Абаджимаринов.

Честванията продължават с представянето на макет на панаирното място от 1868 г. в Ески Джумая, който ще бъде изложен на малката сцена до градския шадраван в 17.00 ч. Той е изработен от Марин Маринов с финансовата подкрепа на Община Търговище. Идеята е на Алджан Джафер, уредник в Исторически музей – Омуртаг и докторант в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Ще бъде представена и монографията „Ескиджумайският панаир – център за стопански и културен диалог през XIX в.“, написана в съавторство на Джафер и Мийрям Салим.

В 21.00 ч., на площад „Свобода“ ще се състои светлинно шоу с дронове. В продължение на 10 минути 40 дрона ще изпълняват предварително програмирани дизайни и фигури, които ще осветят небето над Търговище.

 

Прочетена 602 пъти