Печат на тази страница
Сряда, 27 Юли 2016 10:54

Площадка за компостиране на зелени отпадъци има вече Търговище

Оценете
(1 глас)

Търговище е едни от малкото градове в страната, който вече могже да се похвали с изградена площадка за компостиране на растителни и биоразградими отпадъци. Съоръжението се намира в близост да пречиствателната станция за отпадни води и е на стойност 1 149 038 лв.

Капацитетът на площадката е 5 000 тона годишно. Там ще се произвежда биотор, посредством естествено разлагане на всички зелени отпадъци – окосена треви, шума и клони от резитбата на дървета и храсти. По този начин община Търговище ще изпълни и европейските изисквания за намаляване на биоразградимите отпадъци със 75%, които попадат в регионалните сметища.

От кметството предлагат общинското предприятие „Флора” да поддържа и експлоатира площадката, тъй като то осъществява всички дейности по поддържане на паркове, градини и територии за обществено ползване. На сесията утре ще бъдат предложени за гласуване промени в Правилника за дейността на ОП „Флора”, за да може то произвежда компост и да го продава.

Продажна цена на компоста от 6 лв. на тон с вкл. ДДС е заложила в калкулацията местната администрация. А цена за преработка на зеления отпадък е 18,94лв./тон. Тя е определена на база месечните разходи за ток, вода, гориво и работна заплата на 6 човека.

Компостът се използва за наторяване в градините и на стайните растения. Често се нарича “черно злато” за почвата. Той оказва положително влияние върху съдържанието на влага и органичните хранителни материали. Повишава обмяната на въздух и променя и стабилизира киселинността на почвата. 

Прочетена 3284 пъти