Вторник, 24 Август 2021 09:38

Да се прецезира провеждането на масови събития препоръча Областният щаб за борба с коронавируса

Оценете
(1 глас)
Да се прецезира провеждането на масови събития препоръча Областният щаб за борба с коронавируса Сн. Областна администрация

По-строг контрол при извършване на проверките, свързани със спазването на противоепидемичните мерки, препоръча на членовете на Областния координационен щаб за борба с коронавируса областният управител Станимир Парашкевов, в качеството на председател на Щаба. Това се налага заради повишаване на броя на положителните случаи на заболяването и очакваното преминаване на област Търговище от оранжева в червена зона на риск от заразяване. От Областния щаб отправят препоръка до общинските и селските кметове да прецизират необходимостта от провеждане на масови мероприятия за следващите 15 дни. Това стана ясно след вчерашното заседания на Щаба.

По думите на директора на РЗИ-Търговище д-р Иван Димитров и главният секретар на Инспекцията д-р Марин Йовов по-високият брой на доказаните случаи на заболяването следва да доведе по-строги ограничителни мерки в областта. Повод за умерен оптимизъм към момента дава само лекото повишаване на желаещите да се ваксинират.

Ръководителите на трите многопрофилни болници коментираха сериозни проблеми с оскъдното количество запаси на лекарства за заболяването. В тази връзка бе взето решение да се информират съответните институции за проблемите в болничните заведения с настояване за своевременното им разрешаване. Ще се търси съдействие за централизирано снабдяване на всички лечебни структури и обществени организации с лични предпазни средства и препарати за дезинфекция.

Областният управител за пореден път апелира членовете на Щаба да съдействат за повишаване информираността за необходимостта от ваксиниране на жителите на областта, което да доведе до намаляване интензитета на заразяване. От РЗИ-Търговище поеха ангажимент да организират мобилни ваксинационни пунктове в населените мяста на областта, след предварителна заявка. 

6 са новите случая на COVID-19 в област Търговище за последното денонощие, други 43 заразени са установени през почивните дни, съобщиха още от пресцентъра на областната администрация.

 

 

Прочетена 306 пъти

facebook coment