Петък, 24 Септември 2021 10:59

В Търговище: Безплатно обучение за насърчаване на екологичната гражданска активност

Оценете
(1 глас)

Безплатно обучение за насърчаване на гражданското участие „Застъпници за природата“  ще се проведe в Търговище. То е насрочено за 25 септември (събота), от 13:00 часа в хотел „Идол”, съобщават от екипа на инициативата „Застъпници за природата”. Срещите се организират от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ. За участие в обучението не е нужна предварителна регистрация. Могат да присъстват всички активни граждани, които имат желание да опазват с дела реките, горите, въздуха и почвите в своя град.

На обучението ще се разяснят законовите механизми за предприемане на действия от страна на гражданите в ситуации, когато има увреждащи природата действия. Теоретичната част е илюстрирана с примери от природозащитната дейност на организаторите, а целта е хората да знаят как да защитават основното си право на живот в добре запазена околна среда. Втората част ще протече под формата на дискусия върху местни екологични проблеми и възможни подходи за решаването им. В Търговище ще бъде засегната темата за унищожаване на горите и на зелените площи в градовете.

Лекторите Тома Белев и Симеон Арангелов от Асоциация на парковете в България и Андрей Ковачев и Петко Цветков от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ ще разяснят механизма за оценяване на въздействието на дадено инвестиционно намерение върху околната среда и възможностите за участие на гражданите в този процес. Ще се разгледа темата за устройство на територията и връзките с околната среда. Ще се търси отговора на въпроса дали референдумите и гражданските подпискиса удачен инструмент в защитата на дадена кауза. Лекторите ще отделят специално внимание на събирането на информация и воденето на гражданска кампания.

Програмата на обученията се основава върху Наръчник за граждански действия по зелено застъпничество, който служи като помагало за всеки, който иска да предприеме действия, но не знае откъде да започне. Важна част от това ръководство са бланките за подаване на сигнали, жалби, заявления и други документи до институциите.

Прочетена 395 пъти

facebook coment