Сряда, 13 Октомври 2021 13:25

Финал на археологическите разкопки на Мисионис край Търговище

Оценете
(1 глас)

Останки от големи жилищни и обществени сгради са открити при тримесечните проучвания на античния и средновековен град Мисионис през тази година. Това обявиха на пресконференция по повод приключване на археологическия сезон ръководителят на разкопките Стефан Иванов и научният ръководител проф. Николай Овчаров. В нея участва и кметът д-р Дарин Димитров, съобщиха от неговия пресцентър.

„Разкопките през 2021 г. са най-мащабните правени някога, като с тях е ангажиран екип от над 70 души. Успяхме да проучим цял квартал, с огромни сгради от късноантичната епоха, с дължина до 20 м, вероятно поне на два етажа и с жилищна площ от 400 кв. м“, разясни Стефан Иванов. Разкрити са и четири улици. Една от тях е с дължина от 30 м и излиза директно от епископската резиденция, разкрита през миналата година.

Всички проучвания и находки от тази година сочат, че в античния си период, градът съществува над 150 г., до началото на VII в. Късноантичният Мисионис е наследен от изградения през Х-ХІV в. средновековен български град, преименуван на Косово, уточняват археолозите.

„Археологическите проучвания показват, че той е бил един от важните градове на Второто българско царство, страж на подстъпите на столицата Търновград. Той е бил голям и гъсто населен, но на цветущия живот е сложен край при османското нашествие през 1395 г.“, разясни проф. Николай Овчаров.

 

Близо 600 са археологическите находки, открити при проучванията през тази година. Сред открояващите се находки е мъжки сребърен пръстен, с изящна украса от гранули и куха касетата, с едва забележима дупчица. Според проф. Овчаров става дума за пръстен-убиец, използван за изсипване на отрова. Археолозите правят аналогия с подобна находка, открита през 2013 г. на Калиакра. Според доц. Бони Петрунова тя е използвана за политически убийства в средновековна България.

Сред интересните открития е и тъкан, везана със златни нишки, от XIII-XIV в., като вероятно става дума за специална женска болярска украса за глава, уточни проф. Овчаров. Открити са още сребърни монети на последния български цар Иван Шишман и др.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров изказа своята признателност за отпуснатите през януари от държавата 300 000 лв. за проучване, реставрация и консервация на Мисионис. Той уточни, че Общината е заделила 40 000 от бюджета си, осигурени са и 10 000 лв. от дарители.

Той изрази надежда, че археологическият обект ще продължи да е сред приоритетно финансираните от държавата и догодина.

Прочетена 444 пъти

facebook coment