Печат на тази страница
Сряда, 10 Ноември 2021 14:11

Представиха приоритетите на Търговище за следващите 7 години, залегнали в ПИРО

Оценете
(1 глас)

Онлайн публично обсъждане на проекта на Плана за интегрирано развитие на община Търговище (ПИРО) за периода 2021–2027 година се проведе вчера, 9 ноември. В него взеха участие кметът д-р Дарин Димитров, представители на фирмата, разработила плана, експерти от администрацията, представители на неправителствения сектор, журналисти, граждани.

Планът е стратегически документ, който определя целите и приоритетите за управление и устойчиво развитие на общината през следващите 7 години.

„Документът е всеобхватен и ще има въздействие върху различни сфери на живота в общината – икономика, образование, екология, социални дейности и т.н. Той все още е само проект, отворен за корекции. Много разчитаме на активността на нашите съграждани, за да може и крайният вариант да е възможно най-представителен и да отговаря на визията на хората за развитие на общината“, заяви кметът д-р Дарин Димитров.

При изготвянето на проекта фирмата изпълнител „НСОРБ Актив“ е направила анализ на предимствата, ресурсите и потенциала за развитие на общината. Планът е съобразен и с постъпилите чрез анкети и фокус групи предложения от бизнеса, общински съветници, кметове на кметства, граждани.

„Планът е с по-общо разписани мерки, така че да не ограничава Общината и да й осигури по-голяма гъвкавост при кандидатстването по програми и при търсенето на финансиране“, заяви Людмила Величкова от „НСОРБ Актив“.

Сред включените в плана приоритети са тези за стимулиране на местната икономика и изграждането на индустриална зона, обновяване и модернизиране на градската среда, на образователната, здравната и социалната инфраструктура, както и осигуряването на качествени административни услуги. Разписани са и мерки, свързани със съхранението и развитие на културата и традициите, на спорта и младежките дейности, запазването на екологичната устойчивост и териториално развитие. Приоритетите са съобразени и с възможностите за развитие на връзките с други общини.

Прогнозният план на необходимите средства за изпълнение на ПИРО възлиза на над 290 млн. лв. Предвижда се те да бъдат осигурени от общинския бюджет, държавни целеви субсидии, европейско финансиране и други източници.

Всички предложения, постъпили по време на обсъждането, ще бъдат вписани в протокол, който ще бъде приложен към проекта на ПИРО, при внасянето му за гласуване от Общинския съвет.

Писмени предложения пък могат да се подават до 18 ноември, включително, в Центъра за административно обслужване на Общината или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Проектът на ПИРО е публикуван в уебсайта на местната администрация: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/normative.acts.projects/PIRO2021

Пълен запис от представянето може да се види във фейсбук страницата на Общината.

Прочетена 254 пъти