Вторник, 22 Март 2022 10:11

Създават Център за подкрепа на бежанци в Търговище

Оценете
(1 глас)

Създават Център за подпомагане на лица, потърсили закрила от войната в Украйна в област Търговище, по предложение на областния управител Станимир Парашкевов и благодарение на добрата координация между различните институции в региона, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Той ще стартира дейността си на 4 април т.г.

Основната задача на новосъздадения център ще бъде координирано мобилизиране на държавните институции, местните органи на властта, гражданските организации и бизнеса за оказване на помощ на търсещите закрила от Украйна на територията на областта.

Предстои да се обособи конкретно място, в което ще дежурят представители на различните институции. Там всеки ще може да получи подробна информация относно възможностите за настаняване в областта, видовете помощ, която може да бъде предоставена на лицето или подкрепа при осъществяване на контакт с други институции (Бюро по труда, Дирекциите „Социално подпомагане“, РУО или РЗИ и др.). Всички дейности в Центъра ще се извършват от доброволци от областната администрация, другите местни и регионални организации.

Към момента 68 украинци пребивават в Търговищко, 30 лица са подали молби за предоставяне на хуманитарна закрила. Те са настанените основно в детския комплекс в антоновското село Ястребино. В частни домове в Попово също има приютени украински граждани.

БЧК продължават национална кампания за събиране на хуманитарни помощи и има открита национална телефонна линия за помощ и подкрепа на бягащите от войната.  

На официалната интернет страница на Областна администрация- Търговище се публикувани координати и информация за всички, които имат нужда от помощ, както и за тези, които искат да помогнат.

 

 

 

Прочетена 277 пъти

facebook coment