Четвъртък, 24 Март 2022 14:24

Дарителска акция за издигане на паметник на строителя на Шипка - Пеньо Атанасов – Бомбето

Оценете
(2 гласа)
 
Общинският съвет в Търговище ще разгледа предложение за издигане на паметник на строителя на Паметника на свободата на връх Шипка, Пеньо Атанасов – Бомбето. Докладната се внася от кмета д-р Дарин Димитров, след постъпило в Общината искане от инициативен комитет, начело с Гергана Колева и Диянка Петкова.
 
Паметникът ще бъде поставен в родното село на майстора, Дралфа. Идеята е той да бъде издигнат в чест на 120-годишнината от рождението на Пеньо-Бомбето, която е на 2 юни.
 
Постаментът представлява реалистичен скулптурен портрет в реален ръст на Пеньо Атанасов. Негов автор ще е скулпторът Илия Иванов. Проект за точното място за поставянето му вече е изготвен от арх. Живка Миланова. Избрана е площ, която да се вижда от главния път София-Варна, както и от ЖП-линията, която минава в близост.
 
Паметникът ще бъде построен със средства от дарения. Необходими са над 30 000 лв., като до момента са събрани около 10 000 лв.
 
Организаторите призовават всички желаещи да се включат в дарителската кампания, като преведат средства по откритата за целта сметка: IBAN: BG24FINV91502017489132, с титуляри Гергана Колева и Диянка Петкова.
 
Идейният проект на паметника, списък с членовете на инициативния комитет и докладната на кмета са публикувани в сайта на Общината: https://targovishte.bg/…/municipal…/meetings/Sesia31.03.2022
Прочетена 342 пъти

facebook coment