Сряда, 30 Март 2022 11:20

Търговище: Разкриха пункт за временна регистрация на бежанци от Украйна

Оценете
(1 глас)

От 30.03.2022 г., в група „Миграция“ в ОДМВР-Търговище започна да функционира пункт за издаване на регистрационни карти за временна закрила на бежанци от Украйна.

Чужденците, ползващи се от временна закрила, имат следните права: оставане в България, право на труд и професионално обучение, на подходящо настаняване или на средства за настаняване при необходимост, на социално подпомагане, на медицинска помощ при спешни състояния, както и право на свободно завръщане в държавата на произход.

Пунктът за обслужване на украински граждани се намира във фоайето на служба „Български документи за самоличност“ в областната дирекция на МВР, ул. „Трайко Китанчев“ № 39. Телефонът за връзка с него е 0601/60424, а работното му време: от понеделник до петък, от 8,30 часа до 17,30 часа без прекъсване. При необходимост ще се работи и след така посоченото време до пълното обслужване на гражданите.

Желаещите да се възползват от процедурата трябва да представят национален паспорт или документ, с който лицето е регистрирано при преминаване през ГКПП на Република България. За децата също се изисква паспорт или удостоверение за раждане при липсата на такъв. След снемане на данни и фотографиране украинските граждани получават регистрационна карта за временна закрила и придобиват личен номер на чужденец.

До момента в пункта вече са издадени регистрационни карти на петима украински граждани, уточняват от пресцентъра на ОД на МВР.

Прочетена 372 пъти

facebook coment