Печат на тази страница
Вторник, 19 Април 2022 16:21

Предлагат треньорът по борба Иван Ангелов за почетен гражданин на Търговище

Оценете
(1 глас)

Със званието „Почетен гражданин на град Търговище“ да бъде удостоен треньорът по борба и заслужил майстор на спорта Иван Ангелов. Това предлага в докладна до Общинския съвет кметът д-р Дарин Димитров. Предложението е на база постъпила в Общината подписка от инициативен комитет, начело с Радослав Димитров, Стела Стоянова-Тихолова и Пламен Петров, съобщават от общенската администрация.

Предлага се почетното звание да бъде връчено за приноса на Ангелов в областта на спорта в община Търговище, както и за изключителните му заслуги за постигнатите от негови състезатели високи резултати в борбата.

Иван Ангелов Иванов е роден през 1930 г. в село Първан, община Омуртаг. Целият си съзнателен живот отдава на развитието на спорта. Като войник става армейски шампион на България по борба. В периода от 1952 до 1959 г. е състезател и треньор в Шумен, когато става републикански шампион и е включен в националния отбор за мъже. От 1959 г. е състезател и треньор в Търговище, като подготвя всички възрастови групи. Под неговото ръководство израстват плеяда от титулувани състезатели. Той е треньор на първия за града ни олимпийски медалист Саид Мустафов. Неговите състезатели печелят повече от дузина медали от световни и европейски първенства. Стотици пък са медалите, спечелени от търговищките борци на републиканските първенства и турнири.

Общинските съветници ще разгледат предложението на заседанието си на 28 април. Докладната е публикувана в сайта на Община Търговище: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/meetings/Sesia28042022

Прочетена 294 пъти