Печат на тази страница
Петък, 29 Април 2022 15:09

243-и пролетен панаир в Търговище (програма)

Оценете
(2 гласа)

Предстои 243-тото издание на Традиционния пролетен панаир в Търговище, обяви на пресконференция днес кметът д-р Дарин Димитров. В нея участваха още прокуристът на фирмата - партньор Татяна Титкова и секретарят на Общината Христалина Халачева.

Към момента 81 фирми са подали заявка за участие в изложбените зали и пространството пред тях, разясни кметът д-р Димитров. Вътре в галерията ще бъдат разположени 30 фирми, 7 от които са местни, а останалите са от страната. В залите ще бъде изложена дамска и мъжка конфекция, ръчно изработени бижута и аксесоари, здравословни хранителни продукти, вина, врати. На откритите площи до момента участие са заявили 51 фирми и организации. Там ще има цветя, ръчно изработени сувенири, захарни изделия, биопродукти и други. На веселия панаир зад стадион „Димитър Бурков“ се очакват близо 100 фирми. Там ще има много люлки, въртележки, атракции за децата и заведения на открито за възрастните.  

Секретарят на Общината Христалина Халачева заяви, че официалното откриване на тазгодишния панаир съвпада с Деня на Европа, затова на 9 май програмата ще започне с ритуал за издигане на знамената на площад „Свобода“. Началото е в 11.00 ч., а след това от площада тръгва дефиле към изложбените зали. В 11.45 ч. там ще бъде открито и търговското изложение. Вечерният концерт ще бъде с участието на Мария Чакърдъкова и Силвия Кацарова. Освен с подкрепата на официалния партньор, той се организира и със съдействието на Областния информационен център.

На официалния празник на Търговище, 14 май, концерт ще изнесе Мария Илиева.

И тази година вечерните концерти във всяка от вечерите на панаира ще преминат под мотото #МузикаленПаркФест. През седмицата ще гостуват Мария и Магдалена Филатови, Керана и космонавтите, Орлин Павлов. В програмата ще се включат и Ансамбъл „Мизия“, както и местни състави.

В петъчния 13 май ще бъде открита и Алеята на занаятите. От 9.00 ч. сутринта до 20.00 ч. ще бъде обособено възрожденско кафене. Организатор е Сдружение „Приказка за България“. Посетителите ще имат възможност да се потопят в атмосферата на минали исторически периоди. Ще бъде ситуирано старо селско чорбаджийско кафене и поевропейченият му вариант в следосвобожденския български град. Ще има и дамски виенски салон. Всички желаещи ще имат възможност да си направят снимки с аксесоари и обстановка, присъщи на периода.

На 14 май гостува Сдружение „Виа Преториа“. Те ще представят исторически възстановки и реконструкции на античен пазар, военен пункт, гладиаторски обучения и други.

Отново ще пътува и панаирното влакче, което ще тръгва от площад „Независимост” до изложението.

Прочетена 4442 пъти