Четвъртък, 11 Август 2016 09:56

Дъжд от звезди наблюдаваме тази нощ

Оценете
(2 гласа)

Изобилен метеоритен дъжд ще можем да наблюдаваме тази нощ. Виновникът за звездното шоу е метеорният поток Персеиди, който ще се изсипе от небето.

„Персеиди”-те могат да се наблюдават след 10 ч. вечерта, но най-голямо количество попада в атмосферата на Земята след полунощ. Астрономите съветват: ако искате да наблюдавате страхотното шоу трябва да сте извън големи населени места и да фокусирате погледа си на север.

Това е светлинно явление, породено от малки частици, чиято майка е кометата Суифт-Тътъл. Характерното за него е, че ледената глава на кометата се изпарява, докато фучи близо до Слънцето. Оцеляват само песъчинките и прашинките. Те навлизат в земната атмосфера с огромна скорост около 70 км/сек, изгарят на височина 100-120 км поради триенето с нея и наподобяват падащи звезди, видими само за броени секунди.

Тази вечер традиционният августовски „дъжд от звезди“ вероятно ще е 5 пъти по-интензивен от обичайното, прогнозират от НАСА. Ако обикновено интензитетът на потока е около 100 метеорита в час, тази година показателят може да достигне 500, което би го направило най-силния от поне 20 години насам.

 

Прочетена 2052 пъти

facebook coment