Печат на тази страница
Четвъртък, 09 Юни 2022 14:20

Самолетът нарушител е изоставен на бившето летище край Буховци

Оценете
(2 гласа)

Двуместен самолет, който наруши въздушното ни пространство е открит изоставен на старото летище край търговищкото село Буховци. Окръжна прокуратура – Търговище ръководи действия по изясняване на детайлите, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Самолетът е открит днес при обход на възможни места за кацане в област Търговище. Машината е под постоянна охрана, по случая се води разследване.

По-рано от Министерството на отбраната съобщиха, че на 8 юни, около 19.09 ч. малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на България.

Самолетът е излетял от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план. В унгарското въздушно пространство е бил съпровождан от унгарски изтребители, а в Румъния - от румънски и американски F-16, базирани в авиобаза Фетеш. Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета-нарушител.

При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано.

Прочетена 1285 пъти