Печат на тази страница
Четвъртък, 23 Юни 2022 10:09

10 години затвор за баща и син, убили свой съсед в с. Давидово

Оценете
(1 глас)

 

Апелатвният съд – Варна потвърди осъдителната присъда на баща и син, подсъдими за убийството на свой съселянин. Благой А. ще търпи 10 години и 6 месеца наказание „лишаване от свобода“, а синът му – 10 години. Въззивната инстанция измени частично присъдата на Окръжен съд – Търговище, като отхвърли предявения граждански иск и отмени присъденото обезщетение за причинени неимуществени вреди на гражданския ищец - брат на починалия, съобщават от Окръжния съд в Търговище.

Първата инстанция e признала вината на 45-годишния Младен И. и 77-годишния Благой А. за това, че на 20-ти юли 2019 г., в търговищкото село Давидово, в съучастние като съизвършители, умишлено умъртвили 54-годишен мъж. Определеното от Окръжния съд обезщетение за неимуществени вреди в полза на брата на починалия е в размер на 30 хиляди лв. Присъдата обжалваха подсъдимите и частният обвинител и граждански ищец.

Жертвата Димитър Й. обитавал фургон в парцел, съседен на къщата на подсъдимите. Отношенията им не били добри. От имота на Благой и Милен изчезвали вещи и те поставили камери за наблюдение. На два пъти обвинили Димитър за липсващото имущество. На 20 юли пострадалият се почерпил с алкохол в заведение. При прибирането си паднал до намиращия се в имота кладенец и заспал. Около 21 часа подсъдимите хвърлили мъжа в кладенеца. Тялото било открито от негови познати след няколко дни. Съдебномедицинската експертиза сочи удавянето като причина за смъртта. Във фазата на досъдебното производство Младен И. направил самопризнания.

В решението си Апелативният съд изтъква използването на безпомощното състояние на пострадалия, укоримите подбуди на подсъдимите, състоящи се в задоволяване на егоистични представи за чест и грубо пренебрегващи всякакви норми на човешко общуване, както и предприетите действия на укриване следите от убийството. Двамата демонстрирали драстично незачитане на най-ценното човешко благо - живота. Затова и втората инстанция е счела за правилно определен размера на наказанията. АпС – Варна обаче е стигнал до други изводи по отношение на граждански иск и затова го отхвърля като неоснователен.

Присъдата в останалата част е потвърдена. Решението подлежи на касационна проверка пред ВКС.

Прочетена 185 пъти