Понеделник, 18 Юли 2022 11:25

Пожари на открито гасиха огнеборците в Търговищко

Оценете
(1 глас)

Пожари, възникнали поради небрежност при боравене с открит огън на различни места в област Търговище, са гасили огнеборците през почивните дни, съобщават от ОД на МВР.

15 декара широколистна гора в землището на антоновското село Моравка, са спасени от огъня благодарение на бързата реакция на екип огнеборци от РСПБЗН-Антоново. Гората е била в близост до възникнал пожар в сухи треви. Служители на РСПБЗН-Попово пък са гасили пожар в сухи треви в двора на къща в село Глогинка, предотвратено е подпалването на дома.

Спасени са две сгради и два леки автомобила в близост до магазин на ул. „Гагарин“ в гр. Попово, където друг екип на същата служба се е отзовал на сигнал за пожар в сухи треви.

Сухи треви са гасени и в близост до пътя Търговище-Разград, като с адекватната си намеса пожарникари от Търговище са предотвратили огънят за обхване трафопост.

Поради очакваните много високи температури през тази седмица от РДПБЗН-Търговище напомнят на гражданите да спазват стриктно основните изисквания за противопожарна безопасност при палене на огньове на открито – огнищата да се наблюдават постоянно, да не се палят в близост до дървени постройки, покриви и леснозапалими сгради, да се погасяват надеждно. В никакъв случай не трябва да се пали огън на открито при наличието на вятър, както и да се хвърлят недобре засени фасове в близост до сухи треви и храсти. От пожарната напомнят още на земеделските стопани да спазват забраната за паленето на стърнища и други растителни остатъци, и използването на открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици).

Прочетена 170 пъти

facebook coment