Понеделник, 18 Юли 2022 11:39

Почит за Васил Левски. 185 години от рождението му.

Оценете
(1 глас)

Венци и цветя бяха положени пред барелефа на Васил Левски в Търговище по повод отбелязването на 185 г. от рождението на Апостола.

Почит към делото на Левски отдадоха ръководствата на местната и държавна администрация, представители на културни и образователни институции, граждани.

В село Бистра пък местното читалище „Васил Левски – 1907“ организира ученически рецитал.

Годишнината от рождението на Апостола на свободата се отбелязва за пръв път в Търговище през 2016 г., по инициатива на кмета д-р Дарин Димитров и II СУ „Проф. Никола Маринов“, припомнят от кметството.

Васил Левски е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово в много бедно семейство, в което твърде млад на Васил му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий. Но твърде бързо манастирът става тесен за него, както пише поетът Вазов. И Васил Иванов Кунчев, Васил Левски, Апостолът на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.

Днес скланяме глава пред делото на Апостола, загинал с мисълта за „чиста и свята република”. Вечно ще бъдат живи в паметта на българите неговите думи:

„Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“

„Народната работа стои над всичко.”

„Трябва да се жертва всичко, па и себе си дори.“

„Нашата работа зависи от нашите собствени усилия.”

„С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите.“

Прочетена 90 пъти

facebook coment