Четвъртък, 08 Септември 2022 12:47

Правят областна аптечна карта

Оценете
(1 глас)

Първо заседание на комисията за изработване на областна аптечна карта се проведе в Областна администрация Търговище. Картата ще бъде изработена въз основа на утвърдена методика, в която са разписани точните ангажименти на институциите по предоставяне на необходимите данни. В документа ще се съдържа информация за броя, видовете дейности и разпределението на аптеките по общини, броя на работещите в тях магистър- фармацевти и помощник-фармацевти , както и потреблението на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на региона, съобщават от пресцентъра на областната управа..

Работата по подготовката на областната аптечна карта ще продължи с обработка на данните, като следващото заседание на комисията ще се проведе в края на месец септември. Съгласно методиката в срок от три месеца след назначаване на областната комисия изготвената областна аптечна карта трябва да бъде представена на министъра на здравеопазването, което е края на месец октомври.

Тя ще проследи моментното състояние на аптечната мрежа в страната и броя на работещите фармацевти и помощник-фармацевти. На база на тези данни ще се търсят начини да се осигури необходимото обслужване на населението с лекарствени продукти и медицински изделия.

Аптечната комисия се председателства от областния управител. В състава й са включени по двама представители на регионалната здравна инспекция, на районната здравноосигурителна каса, на регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз и по един представител на регионалната колегия на Българската асоциация на помощник-фармацевтите, на организациите за защита на правата на пациентите, и на всяка от общините в областта.

Следващото заседание на новосформираната комисия ще се проведе в края на месец септември.

Прочетена 181 пъти

facebook coment