Вторник, 20 Септември 2022 08:05

Какво се случва с пазара на недвижими имоти в Търговище

Оценете
(2 гласа)

Ако се оглеждате за изгодни цени за продажба на имот в Търговище – внимавайте!. Имотният пазар може да ви се струва изкривен, до голяма степен заради инфлацията, което може да обърка много планове. На практика, ако купувате имот в Търговище без посредник, запознат в детайли с пазара, може да се окажете в сложна ситуация.

Сайтът за недвижими имоти в Търговище и областта Реалистимо събира последните обяви за апартаменти и къщи в града, за да може всеки да добие актуална представа от предлагането и цените на имоти в региона.

Ето и основните фактори, които да вземете в предвид:

Имотният пазар в цял свят е силно зависим от политиката на централните банки. През последните години и особено по време на пандемията ФЕД (Федералния Резерв на САЩ) и ЕЦБ (Европейската Централна Банка) изляха безпрецедентно количество валута в световната икономика, която по традиция напомпа инвестициите в имоти. Подобна ситуация е благодатна за всякакви спекулации.

В България се наблюдава структурен дефицит на добри нови жилища. Именно те обаче биха могли да запазят цената си, докато по-старите жилища могат да пострадат в дългосрочен план. Специално в Търговище за съжаление имотният пазар е наситен с по-стари жилища.

Разходите по поддръжка на едно старо жилище го оскъпяват допълнително. Това често отблъсква потенциални купувачи и срива капитализацията за собственика.

Допълнително могат да се очакват и по-високи данъци за имотите и местни такси като такса смет и други.

Така една необмислена покупка дори на двустаен апартамент в Търговище може да се окаже нетно потребление – тоест покупка на пасив и изяждане на стойност.

Продажба на такъв апартамент пък крие рискове от сключване на много неизгодна сделка, защото повишаването на лихвените проценти, каквото според експерти се предвижда като мярка за борба с високите цени, неминуемо ще вдигне разходите по ипотечните кредити. Това все повече ще обезкуражава търсенето на имоти.

Този контекст предполага професионална помощ в сделките с имоти особено в град като Търговище, където над 30% от жилищата са построени в периода между 1946 и 1960 г.

Показателно е, че по данни на НСИ жилищният фонд на града е съставен от 43.7 хил. жилищни сгради, а за 2020 година нараства с едва 5 сгради. Изводът за общото състояние на имотите в Търговище се налага сам.

Ето защо много хора от Търговище се насочват към закупуване на жилища и имоти в град като Варна, особено за техните деца и роднини, които учат в близки големи градове.

Платена публикация

 

Прочетена 323 пъти

facebook coment