Вторник, 11 Октомври 2022 09:40

12 години затвор за убийство с мотика в Търговище

Оценете
(1 глас)

Варненският апелативен съд лиши от свобода за 12 години подсъдим за убийство в Търговище. Горната инстанция намали наложеното от Търговищкия окръжен съд наказание от 17 години, защото престъплението не е било извършено предумишлено.

С обжалвания от защитата първоинстанционен съдебен акт Ивайло В. е бил признат за виновен в това, че на 22.08.2020г. в Търговище предумишлено умъртвил Асен И., като му нанесъл удар с мотика в областта на главата.

Подсъдимият и пострадалият присъствали на сватбено тържество. След употреба на алкохол си разменили реплики на висок глас. Опасявайки се от ескалация на свадата, предвид предходен конфликт между двамата, домакините ги изгонили. Държейки нож и мотика, подсъдимият пресрещнал потърпевшия и го заплашил с убийство. Замахнал с мотиката и с дръжката й нанесъл на 62-годишния мъж два удара – в дясната предраменница и по главата. Въпреки болничното лечение пострадалият починал 12 дни по-късно.

Според защитата, жалбоподателят не е имал намерение да причинява смърт, а само телесна повреда. Не е имал и мотиви. Представителят на Апелативната прокуратура каза пред съда, че деянието е резултат на хладнокръвно обмисляне и с избор на средство за постигане на целта.

Апелативният съд отхвърли възможността подсъдимият да е действал при неизбежна отбрана или нейното превишаване. Действията му са били насочени към лишаване от живот на пострадалия – ясно е съзнавал, че те могат да причинят смъртта на опонента му. Въззивната инстанция обаче коригира правната квалификация на деянието, защото не намери смъртта да е предизвикана при предумисъл. Фактите не водят до еднозначен извод за предварително взето решение на Ивайло В. да умъртви Асен И. Предумисълът за убийство не може да се изведе от това, че подсъдимият носел мотика, предвид типичността на това сечиво за бита в селата. Съдът намери за недоказана и базираща се на предположения тезата на прокуратурата, че намерението за убийство е възникнало в по-ранен момент, че е планирано и подготвено. Ето защо в тази част присъдата е незаконосъобразна и бе изменена.

Преквалифицирането на деянието и прилагането на закон за по-леко наказуемо престъпление изисква преразглеждане на наказанието. За убийство Наказателният кодекс предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода. Настоящият съдебен състав прецени за отегчаващи отговорността обстоятелства нанесените със значителна сила удари, както и липсата на заинтересованост към съдбата на ранения и изоставянето му на улицата в безпомощно състояние. В същото време обаче подсъдимият е с чисто съдебно минало и не е личност с висока обществена опасност. Целта на закона той да се превъзпита и поправи може да се постигне с налагане на наказание при превес на смекчаващите обстоятелства – с лишаване от свобода за 12 години.

Решението на Апелативен съд - Варна e влязло в сила, след като жалба и протест не са постъпили.

Прочетена 198 пъти

facebook coment