Вторник, 18 Октомври 2022 12:56

Граждани правят нов тротоар пред блока с подкрепата на местната власт

Оценете
(2 гласа)

На нова тротоарна настилка ще се радват живущите на ул. „Цар Освободител“ 7 в Търговище. Обновяването на пешеходната зона пред три от петте входа започна тия дни и трябва да приключи до края на месец ноември. Инициативата за ремонта е на сдружението на собствениците „Войнишки паметник“, което е кандидатствало по фонда за местни инициативи в Търговище, съобщи неговият председател Енисе Хабилова. Проектът им сред 8-те одобрени за финансиране в размер на 2 468 лв. от местната община. Отделно собствениците са събрали по 40 лв. на домакинство, за да дофинансират с още 1800 лв. обекта.

тротоар    

                                                                                                                     (ОЩЕ СНИМКИ в ГАЛЕРИЯ по-долу)

Преди началото на строителните дейности тротоарът се е нуждаел от спешен ремонт, тъй като плочите са били разрушени от улягането на земните маси и паркирането на автомобили. В момента работници демонтират старите плочки, изравняват нивото с пясъчна фракция и оправят наклона, за да се стича водата от валежите към дъждоприемните шахти, а не към прилежащите мазета. Ще се повдигне и нивото на бордюра, с което ще се възпрепятства използването на новия тротоар за паркинг.

Проектът има за цел да насърчи гражданското участие в сътворяването на градската среда. „Проведохме събрания, обсъдихме и се обединихме. Вече се вижда, че нещата могат да стават по-красиви и функционални“, коментираха живущи. Те се надяват местната власт да обнови и асфалтовата настилка в пространството около блока, за да се подобри още публичното пространство.

Фондът за „Местни инициативи“ в Търговище заработи за първи път тази година. Бяха одобрени 8 от 16 подадени предложения на читалища, сдружения на собственици и неформални граждански обединения. Те получиха до 2500 лева за облагородяване на градинки и околоблокови пространства, ремонт на тротоари и алеи, обособяване на кътове за отдих и др.

Общият размер на фонда беше 18 000 лв. От тях 10 000 лв. са осигурени от общинския бюджет, а 8000 лв. – от Сдружение "Платформа АГОРА".

Денислава Атанасова

Прочетена 850 пъти

facebook coment