Вторник, 18 Октомври 2022 13:41

Пуснаха движението по новата отсечка на АМ "Хемус" край Търговище

Оценете
(1 глас)

Пуснато е движението по новия 16,3-километровия участък от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово. Днес регионалният министър Шишков връчи разрешенията за ползване на участъка и на пътен възел „Буховци – Юг“ на председателя на Управителния съвет на АПИ. В строителството на отсечката са инвестирани почти 145 млн. лв. от републиканския бюджет, съобщиха от МРРБ.

Това е стъпка към изграждането на АМ „Хемус“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при откриването на трасето. Той благодари на участниците в строителството и пожела безаварийно движение и добра поддръжка. Заедно със заместник-министър Захари Христов, областния управител на Търговище Станимир Парашкевов и заместник-областния управител на Шумен Христо Павлов те прерязаха лента на новооткритото трасе.

Технически, ако успеем и в средата на следващата година има одобрени подробни устройствени планове, и при усилена работа, строителството на участъка на магистрала Хемус от пресичането с пътя Плевен – Ловеч до Буховци може да бъде завършено в рамките на 3-4 години, заяви регионалният министър.

Министърът информира, че откритият днес участък между Буховци и Белокопитово е проектиран за скорост от 120 км/ч. Към строителите му остава да бъдат разплатени 19 млн. лв., които са заложени в бюджета.

хемус1

Отсечката е с две платна за движение с по две ленти в посока и две аварийни ленти, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети. В началото на участъка чрез пътен възел „Буховци - Север“ се осигурява пресичането на АМ „Хемус“ с пътя Буховци – Макриополско. По трасето на отсечката има 7 виадукта, мост над р. Пакоша, 10 селскостопански подлеза, в края на участъка при п. в. „Белокопитово“ са изградени пътните връзки за привързване на магистралата с първокласните пътища Русе - Разград - Шумен и София - Търговище - Шумен.

С новата отсечка пътуването от п. в. „Буховци - Север“ до Варна, което е около 103 км, ще бъде изцяло по магистрала, ще се повиши безопасността на движение и ще се съкрати времето за пътуване.

Изпълнител на участъка е ДЗЗД „Хемус-16320“, в което участват: „Инфра Експерт“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ АД, „Автомагистрали - Черно Море“ АД и „Трансконсулт-22“ ООД. Стойността на договора е 143 742 000 лв. с ДДС.

Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „Консултанти Хемус 2 - 2016“, в което участват: „Евроконсулт“ АД, „Строл 1000“ АД и „Пи Ес Консулт“ ЕООД. Техният договор е за 1 192 036,36 лв. с ДДС.

Общата дължина на АМ „Хемус“ от София до Варна е приблизително 420 км. В експлоатация са участъците от София до Боаза и от с. Белокопитово до Варна, които са с обща дължина 175 км. С новия участък стават над 191 км въведени в експлоатация.

Реконструиран е и п. в. „Буховци – Юг“, осигуряващ необходимата пропускателна способност на моторните превозни средства от път I-4 София – Търговище чрез път III-5102 до началото на новия участък от АМ „Хемус“ при п. в. „Буховци - Север“.   

Цялостното доизграждане на АМ „Хемус“ е приоритет на държавната пътна администрация, тъй като икономическото и социалното развитие на Северна България и модернизирането на региона е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна инфраструктура между София и Варна.

Прочетена 496 пъти

facebook coment