Сряда, 31 Август 2016 09:55

Видео: Митрополит Йоан лично благодари за посмъртното звание на митрополит Андрей

Оценете
(2 гласа)
Северноамериканският и австралийски митрополит Андрей и майсторът на спорта по мотоциклетизъм Николай Манев посмъртно бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Търговище”. Това стана на днешното заседание на общинския съвет.
 
mitropolit Joan
 
Двете предложения бяха гласувани единодушно. Лично Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан присъства в залата и благодари на съветниците за признанието към тази велика личност. Той съобщи, че предстои официалното представяне на книга за живота и делата на митрополит Андрей.
Митрополит Андрей (1886-1972) е сред най-големите дарители на Търговище, завещал е голяма част от имуществото си на града, в който е прекарал детските и юношеските си години. Удостояването му е по повод 130 години от рождението му и 80 години от построяването на храм „Св. Иван Рилски”, в който е гробът на митрополита. Според биографите му той е бил бележит дипломат в расо, строител на храмове в Северна Америка и Австралия.
Заслужилият майстор на спорта Николай Манев (1956-2015) е с редица награди от балкански и световни състезания по мотоциклетизъм. През 2005г. е отличен за постигнати най-високи успехи в спидуея в 80-годишната история на БФМ. Името му за почетното звание беше предложено от общинските съветници от АБВ.
 
Посмъртните звания ще се връчат на наследници на удостоените в навечерието на празника на града 14 май през 2017 г.
Прочетена 2172 пъти

facebook coment