Печат на тази страница
Вторник, 11 Октомври 2016 11:12

Монтира щъркелови платформи по електростълбовете в Търговищко

Оценете
(2 гласа)

Платформи за щъркелови гнезда се монтират върху стълбове от електроразпределителната мрежа в Добричко, Силистренско и Търговищко, за да предпазят красивите пернати от контакт с въздушната електроразпределителна мрежа. Инициативата по традиция се провежда със съдействието на Българското дружеството за защита на птиците. Природозащитниците, както и кметовете и жителите на населените места, подават информация за локациите с необходимост от поставяне на предпазни съоръжения, съобщават организаторите от Енерго-Про.

Акциите по монтирането на платформи се провеждат всяка година в периода след есенната миграция, когато двойките вече са отгледали своето потомство през лятото и са отлетели към географски ширини с по-топъл климат.

Статистиката за разпространението на белите щъркели в България показва, че стълбовете са предпочитано място за гнездене в повече от 50% от случаите. Обичайно щъркелите изграждат своите гнезда в населени места в близост до хората, в райони с обработваеми и водни площи. Те предпазват реколтата от унищожение като се хранят с полски гризачи и други вредители.

Двойките от защитения вид проявяват особена привързаност към гнездата, в които са отгледали потомство и са чувствителни към външна намеса. Затова преместването на техните домове от клонки, кал и слама върху платформи се извършва със съдействието на специалисти – орнитолози.

Чрез поставянето на здрава конструкция върху електрическите съоръжения екипите на дружеството запазват както живота и здравето на птиците, така и изправността на мрежата, снабдяваща с ток жителите в района. По този начин се предотвратяват аварии и се осигурява надеждно електроснабдяване.

До пролетта електроразпределителното дружество ще продължи обезопасяването на щъркелови гнезда и в други области в Североизточна България.

Прочетена 1719 пъти