Печат на тази страница
Четвъртък, 13 Октомври 2016 09:34

Лекция за остеопорозата в РЗИ - Търговище

Оценете
(0 гласа)

Регионална здравна инспекция – Търговище организира информационна кампания под надслов ”Обичай своите кости, погрижи се за своето бъдеще”. На 17 октомври, от 15:30 часа д-р Славчева, специалист ревматолог към „МБАЛ–Търговище”, ще изнесе презентация на тема: „Остеопороза – същност, фактори, профилактика”.

Здравните власти приканват хората с интерес към темата да заповядат в залата на Регионална здравна инспекция (РЗИ), която се намира се на ул. „Цар Освободител” № 33.

Лекцията се организира в навечерието на 20-ти октомври, когато се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата има за цел да повиши осведомеността на хората относно превенция, диагностика и лечение на заболяването. Световната здравна организация го определя като трети по значимост здравен проблем след сърдечно-съдовите и раковите заболявания, свързан с начина на живот и прогресивното остаряване на населението на планетата.

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на кост няма симптоми и често първия знак за наличието на остеопороза е фрактурата.

Прочетена 2112 пъти