Сряда, 26 Октомври 2016 10:26

Немски инвеститор купи 21 дка земя в Търговище. Вдига текстилен завод

Оценете
(3 гласа)

Германското дружество „Др. Бок Индустрис АГ“ планира да изгради фабрика за обработка на текстил и готови облекла, чиято разгъната застроена площ ще бъде около 4 000 кв. м. Инвестицията щe бъде в размер на 8 млн. лв. и предвижда разкриване на 150 работни места. Едноличен собственик на капитала е „Реди Гармънт Технолоджи България“ ЕООД, новосъздадена фирма, за която не се открива никаква публична информация.

Тя е единствената, която се яви на обявения от Община Търговище публичен търг с тайно наддаване. Спечели го само с 1 лв. повече от първоначално обявената сума, т.е. за 555 001 лв. без ДДС купи имоти с обща площ от 21 433 кв.м., които се намират до кв. „Запад” 2, в близост до Военното окръжие. Предстои сключване на договора за продажба и плащане на цената, уточняват от пресцентъра на общинската администрация.

За да реализира намеренията си, фирмата трябва да извърви всички процедури по съгласуване и одобряване на инвестиционния проект, заложени в българското законодателство. Тя трябва да подаде уведомление за инвестиционното си предложение до кмета на общината и до директора на РИОСВ – Шумен. Това е регламентирано в Наредбата за условията и реда за извършване оценка на въздействието върху околната среда. След разглеждане на предоставената информация и документация, компетентният орган (РИОСВ) се произнася със становище за необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и е възможно да бъде възложено изготвяне на доклад по ОВОС.

Община Търговище ще изиска да се насрочи публично обсъждане, за да се обяснят в детайли производствените процеси и технологии и екологичните параметри на инвестицията на широката общественост.

След издадено окончателно разрешение се преминава към проектиране и одобряване на инвестиционен проект, разрешение за строеж и последващо въвеждане в експлоатация на обекта.

Прочетена 3236 пъти

facebook coment