Сряда, 26 Октомври 2016 12:05

За болницата в Търговище правителството отпуска 1 млн. лв. за закупуване на ангиограф

Оценете
(4 гласа)

За болницата в Търговище правителството отпуска 1 млн. лв. за закупуване на ангиограф. Парите са одобрени като допълнителни разходи по бюджет на Министерството на здравеопазването за 2016 г. на днешното правителствено заседание.

Общо са отпусна 7,2 млн. лв за държавните болници в страната, предаде БГНЕС. Още в началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов е подканил министрите да приемат първо проекта на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджет на здравното министерство

Ангиографът е съвременна техника за рентгенконтрастно изследване, изобразяващо вътрешното пространство на артерии, вени, сърдечни кухини. Ангиографията представлява образно изследване на сърдечно-съдовата и лимфната система посредством контрастно вещество и рентгенови лъчи. Извършват се последователно поредица от снимки, които позволяват да се определи състоянието на кръвния поток.

С ангиографията се оценява наличието на дефекти в съдовете – плаки, тромбоза, аневризми, анастомози, фистули, деформация на съдовете поради изместване от обем заемаща структура (тумори), изобразява се качеството на кръвоснабдяване на дадена формация – например злокачествено образувание.

Прочетена 3356 пъти

facebook coment