Печат на тази страница
Сряда, 02 Ноември 2016 13:01

Фалстарт със санирането на 17 блока в Търговище. Спряха обществената поръчка

Оценете
(5 гласа)
Фалстарт със санирането на 17 блока в Търговище. Спряха обществената поръчка Сн. Община Попово

Безплатното саниране на жилищни сгради в Търговище ще се отложи за неопределено време, тъй като Общината е прекратила обществената поръчка за избор на изпълнител. По Националната програма енергийна ефективност в града трябваше да се „облекат“ в топло 17 блока. Стойността на прекратената поръчка е 15 633 820 млн. лв. без ДДС.

Причината за спирането й е частична невъзможност за осигуряване на финансиране за изпълнение на дейностите поради актуализиране на референтните стойности за изпълнение на дейностите от 10 октомври, се казва в решението за прекратяване подписано на 20 октомври от зам. кметът на община Търговище Валентин Велчев.

Или просто казано, с указание на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 10 октомври се прави намаление на тавана на цените за санирането. Таванът веднъж вече бе свален в началото на годината, след като се установиха драстични разминавания между подадените ценови оферти в различни общини. Новите референтни стойности важат и за откритите вече обществени поръчки, по които все още не са събрани офертите, защото Законът за обществените поръчки не позволява промяна в условията на процедурите при тях.

Тъй като възложителят – Община Търговище не е коригирал забележките, визирани в Доклада за законосъобразност на процедура за обществена поръчка в 14 дневен срок, процедурата е прекратена. Налага се да се обяви нова процедура по ЗОП.

Засегнати от спирането на поръчката са живущите от бул. М. Андрей“ № 85 и 83, където се отлага санирането на най-много входове. На този етап отпадат ремонтите и на одобрените блокове на ул. „Цар Освободител“ № 30, 32 и 36, Запад 1 бл. 25, Запад 2 бл. 53, ул. „Бузлуджа“ 1 и 3, ул. „Кюстенджа“ с номера 4, 6, 8 и 79, ул. “Цар Симеон“ 4 и др.

Одобрените жилищни сгради вече имат направено обследване за установяване техническите характеристики и изготвяне на технически паспорт, както и обследване за енергийна ефективност.

Строително-ремонтните дейности, които трябва да се реализират по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Търговище, вероятно няма да се случат поне до началото на пролетта на 2017 г.

В съседната община Попово, където успяха навреме да обявят всички поръчки по ЗОП, вече започна обновяването на 13 жилищни блока, които до 4 месеца трябва да имат нова визия.

„Безплатното" саниране на панелните блокове, което държавата покрива за сметка на всички данъкоплатци, ще продължи до 2018 г. След това собствениците ще трябва да съфинансират дейността по енергийната ефективност, като все още не е ясно в какъв размер. Това каза наскоро министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на форум на местните власти в Албена.

Прочетена 10019 пъти