Печат на тази страница
Петък, 04 Ноември 2016 08:40

Отбелязваме Архангелова задушница с общоградско възпоменание

Оценете
(2 гласа)

В събота Търговище ще отбележи Архангелова задушница с общоградско възпоменание. От 11.30 часа на Войнишкия паметник ще се проведе ритуал - панихида и полагане на венци и цветя по случай Архангелова задушница. Духовият оркестър ще изпълнява траурна музика, а ученици от Първа гимназия ще изнесат рецитал. Поклонението се организира от Община Търговище и Регионалния исторически музей.

Православната църква отбелязва Архангелова задушница в първата събота от ноември. Тя се нарича още Войнишка задушница, защото войните, които страната ни води за своето обединение в началото на миналия век, започват в навечерието на ноември. За това на Архангелова задушница се прави и помен за загиналите.

Това е денят за почит и към близките, които вече не са сред нас.

Поменът за душите на починалите може да се извърши в църква или в гробищния парк. По традиция на този ден се отслужва литургия за упокой и обща панихида. Подава се специално приготвена за случая храна, като се изрича - "За Бог да прости". Този, който приема храната, отговаря: "Бог да прости".

От ОД на МВР са създали организация за безпрепятствено придвижване на големия поток от хора и автомобили, които ще пристигнат на гробищния парк .

Voiniski pametnik Targovishte 2015

Прочетена 1769 пъти