Печат на тази страница
Събота, 26 Ноември 2016 18:20

IT експерт: Силни пароли срещу хакерски атаки (видео)

Оценете
(1 глас)

Определена корпоративна мрежа, нейният безжичен интернет може да бъде компрометиран за 30-40 сек. в зависимост от сложността на паролата. Така, че да се използват пароли от поне 10 символа – специални знаци, числа, малки и големи букви. Това препоръчаха експерти по информационна сигурност, които наскоро проведоха обучение за бизнеса в Търговище.

Киберпрестъпността у нас расте, а 80% от бизнеса не отчита риска от хакерски атаки и няма план как да се справи с тях. Данните са на Агенцията за малки и средни предприятие, които наскоро разясниха на предприемачи как да се предпазят от кибератаки и злоупотреби с ценни данни. Дигиталните заплахи дебнат българския бизнес, след като той вече сериозно се изнася в онлайн пространството. Едва около 10-15 на сто от фирмите обаче взимат мерки, за да защитят базите си с данни и да използват сигурен софтуер. Повече от 2 млн. евро откупи на хакери са платили български фирми за година. По думите на експерти откупът за връщане на откраднатите данни може да достигне 10 хил. евро.

Над 80% от кибератаките са осъществени с цел престъпление, а 4.2% с цел шпионаж, твърдят специалистите. В днешно време хакерските атаки са бизнес - има фирми, които изпълняват такива „услуги”- поръчват им напр. „счупване на сайт” с определени параметри.  Има случаи, при които фирма е поръчвала подобна атака срещу свой конкурент. В друг случай фирма - производител на защитен софтуер сама предизвиква атаките с цел „реклама” на софтуера си, което си е кибер рекет.

Стилиян Цветков, експерт по информационна сигурност:

„Най-честите вируси са т.нар. криптовируси, които заключват всичката информация и искат откуп за нея.“

Млекопреработвателна  компания в Търговище пък сподели, че е взела мерки за защита на служебна информация, след като наскоро е била обект на посегателство чрез вирус и изгубила ценна база данни с доставчици, клиенти, банки и други.

Най-лесната превенция е използване на лицензиран софтуер и на антивирусни програми, често архивиране на данните и повече внимание при отваряне на електронните съобщения.

Прочетена 2125 пъти