Четвъртък, 29 Декември 2016 10:59

МВР-Търговище: Не коментирайте в социалните мрежи къде ще празнувате. Дебнат крадци!

Оценете
(1 глас)

Предстоящите празнични дни много от хората ще са извън дома си, а тогава настъпва урожай за крадците. От полицията в Търговище съветват хората да се въздържат да коментират чрез социалните мрежи къде възнамеряват да пътуват за празниците и почивни дни, защото отсъствието им може да бъде използване от недоброжелатели в техен ущърб.

Трябва да обърнат специално внимание на мерките за безопасност на домовете си, като за целта е необходимо да проверят преди напускане на жилището дали са затворени добре всички врати и прозорци в него, а в дните на отсъствието им е добре техни доверени близки или съседи да наглеждат имота. Да се избягва съхранение в домовете на големи суми пари и ценности, съветват още органите на реда.

Суетнята около празничното пазаруване е рай за джебчиите, които използват оживлението по базари, пазари и големи търговски обекти, за да извършват кражби. Затова е необходимо всички да бъдат бдителни за вещите си и да не улесняват крадците с небрежно поведение. Водачите на автомобили пък не трябва да оставят чанти и пакети на видно място, защото това често е причина за разбиване на колите.

И не на последно място – от полицията съветват гражданите на областта да бъдат внимателни и да не се доверяват на лъжливи обаждания по телефона, целящи да ги въведат в заблуждение под различни предлози. Вчера само за ден беше поставен рекорд от 20 опита за телефонни измами в Търговище, под предлог граждани да предадат някаква сума пари, за да окажат съдействие на полицейски служители. Така на 28 декември. в гр. Търговище са осъществени две телефонни измами на възрастни жени. От 83-годишна жена е отнета сумата от 2000 лв., а от друга 70-годишна – 200 грама златни накити.

От МВР предупреждават, че ало измамниците могат да пробват по празниците и сценарии с томболи и награди.

За всякакви нарушения, престъпления или пътно-транспортни произшествия гражданите да сигнализират на единния европейски номер 112, напомнят от полицията.

Прочетена 2230 пъти

facebook coment