Четвъртък, 05 Януари 2017 11:46

Хвърлят кръста в шадравана на Търговище на Богоявление

Оценете
(1 глас)

Ритуал по хвърляне на кръста на Богоявление ще се състои за 26-ти път в Търговище. Прогнозите за мразовито време няма да нарушат традицията в ледените води на градския шадраван да се хвърлят млади мъже за здраве

Празникът ще започне в 11.30 ч. с изпълнения на Духовия оркестър на площад "Свобода". Таза година молитвата и общоградският водосвет ще бъде извършен от отец Бисер Христов, в съслужение с други местни духовници.

Очаква се в 12.00 часа богоявленският кръст да бъде хвърлен във водите на градския шадраван в Търговище. Тогава ще стане ясно кой мъж е най-смел и най-бърз, а годината ще му донесе здраве и благоденствие. За първенецът е предвидена парична награда. До обяд от дарители са постъпили 270 лв., съобщиха от църквата „Св. Йоан Рилски“.

Богоявленският ритуал в Търговище беше възстановен преди повече от две десетилетия по идея на ставрофорен иконом Славчо Проданов. Организира се от Архиерейското наместничество съвместно с Община Търговище.

На Богоявление във всички православни храмове се обновява и светената вода. От нея всеки носи вкъщи, тъй като тя пази от болести и пречиства душата.

Празникът ВОДИЦИ Започва от 5-ти януари вечерта, когато в полунощ “потайна доба” небето се разтваря и сам Бога застава на Портата и “изпълнява желание”.
Това е Нощта на Мълчаната вода: Изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който иска “сбъдване” в полунощ, до тази вода изрича най-голямото си и силно желание. Водата и Бога го чуват и го „сбъдват”! Наричат го ДА БЪДЕ!

6-ти януари е Мъжки водици. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а мъжки отрочета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже. Хвърлянето на Кръста е много стар, предхристиянски обичай, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и заздравява и всеки иска да умие болест и грях на Живата вода!

7-ми януари е Женски водици. На този ден се къпят млади жени и женски отрочета до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие. Жените са Водичарки, Совойници. В някои райони на този ден отново се гадае и предсказва за любов и зачеване.
На 7-ми януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението. Започва сватбения период!

Прочетена 2266 пъти

facebook coment