Четвъртък, 09 Февруари 2017 21:12

Даряват два пчелни кошера на кметството в Търговище (видео)

Оценете
(3 гласа)

Два пчелни кошера ще подарят пчелари от Търговище на местната власт. Предизвикателството общинарите да отглеждат пчели в градски условия беше отправено от общинския пчеларски съюз „Нектар” по време на среща в библиотеката, която се преведе в навечерието на професионалния им празник - 10 февруари (Св. Харалампий).

Отглеждането на пчели отдавна не е приоритет само на селските райони. Пчели се отглеждат с успех и в градовете. Дори съществува мнение, че градските условия са по-подходящи за тези цели, защото температурите са по-високи, има разнообразна растителност, не се пръска с пестициди, твърдят експертите.

Елена Стоилова, председател на общинския браншови пчеларски съюз „Нектар”

Търговище е благодатно място за пчелите, тъй като в града има много цъфтящи липи и див кестен.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров прие предизвикателството на местните пчелари, като тепърва ще се обмисля подходящо място за разполагане на кошерите. 

Инициативата на търговищкото дружество е в подкрепа на пчеларския бранш в България, който се бори срещу желанието на местните власти да ограничат отглеждането на пчели в населените места. Неотдавна се искаха промени в Закона за пчеларство у нас, но това предизвика протест и законовата промяна бе отложена.

През декември м.г. Община Търговище също предлагаше забрана за отглеждането на пчелни семейства в града с изменение на Наредбата за опазване на обществения ред, в частта за отглеждане на домашни животни. На сесия обаче докладната със спорната промяна беше оттеглена.

Освен обсъдени проблеми на сектора се състоя и дегустация. Гостите опитаха липов и смесен натурален мед, восъчни медени хапки и др., все вкусни производи на местните пчелари.

Прочетена 2336 пъти

facebook coment