Понеделник, 13 Февруари 2017 11:50

Безплатни изследвания за ХИВ в РЗИ в Деня на влюбените

Оценете
(1 глас)

Безплатни и анонимни изследвания за ХИВ могата да се направят на 14 февруари в лабораторията на РЗИ-Търговище, на бул. “Цар Освободител” № 33. Инициативата е част от Национална АНТИСПИН кампания по повод  „Денят на влюбените”, в която се включват и здравните инспектори в Търговище.

В училищата в областта също ще има възможност за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ от мобилен екип, уточняват от регионалната здравна инспекция. Сред учениците ще се разпространяват и безплатни презервативи.

РЗИ ще се включи на 14 февруари, от 14:00 до 17:00 часа, в “Празника на любовта” на площада пред Регионална Библиотека “Петър Стъпов”. Той се организира в партньорство с Общински съвет по наркотични вещества, Център за работа с доброволци към Клуба на НСО и Български младежки Червен кръст гр. Търговище. Предвидени са редица игри и забавления за гражданите: Караоке, Бързи срещи, Снимки с любимите, Валентински изненади, разпространение на презервативи и информационни материали и други.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерство на здравеопазването от началото на годината до 01 февруари 2017 г. са открити нови 13 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 2 487 лица. И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от този на жените. Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България през 2016 година са инфектирани по сексуален път.

Прочетена 1804 пъти

facebook coment