Вторник, 14 Февруари 2017 18:01

Търкаляха бъчви за Трифон Зарезан в шатото в с. Овчарово (видео)

Оценете
(2 гласа)

Състезание по търкаляне на бъчви организираха винопроизводителите в търговищкото село Овчарово на празника Трифон Зарезан. Три отбора се включиха в надпреварата по търкаляне на 200 литровите винени съдове, като първенците получиха колекция отбрани вина. Атракцията има над 100-годишна история.

Първото състезание по търкаляне на бъчви се е провело в Париж през 1907 г. То било организирано под Айфеловата кула от живеещ там руснак. Правилата обаче били различни и надпреварата по-скоро приличала на игра. За последен път такава атракция парижани наблюдавали преди началото на Първата световна война. Днес традицията отново е възобновена във френските винени провинции.

В шатото в с. Овчарово така ще се опитват да привлекат туристи. Празникът беше почетен и с възстановка на древен ритуал за избор на вино за царската трапеза, пресъздаден от патриотичния клуб "Възраждане" - Търговище.

Гости на тържеството бяха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Валери Симеонов и археологът Николай Овчаров, който днес също има и професионален празник. Те участваха в ритуалното зарязване на лозята от масивите на шатото, от които миналата година са произведени над 60 тона вино.

Прочетена 2789 пъти

facebook coment