Петък, 29 Януари 2016 16:30

Шествие и паметни венци за Освобождението на Търговище

Оценете
(1 глас)

 В необичайно топлия януарски ден, когато Търговище отбелязва 138 години от Освобождението си, стотици граждани и родолюбци отдадоха своята признателност и почетоха с венци и цветя паметта на руските войни и български опълченци. Тържествено вдигане на знамето пред Общината, шествие до паметника на ген. Казимир Ернрот и пламенни речи пред Морената.

Ще победим или в бой ще загинем,
тъй вожда обеща,
за доблестта славянска стълб ще вдигнем,
невиждан от света…
В. Гаршин, 1876 г.

Според историческите факти 29 януари 1878 г. е бил един от най-студените дни. Войските е трябвало да преминат през Дервенския проход, пресечена местност, която е била изключително трудна в тези зимни условия. Въпреки студа, въпреки невъзможните условия, градът е освободен с много жертви и от страна руските воини освободители, и от страна на жителите на града.

На 29 януари 1878 година в Дневника на 11 пехотна дивизия е записано:

„…бегълците от Ески Джумая (Търговище) се явиха при генерал Ернрот, разказваха за безчинствата, извършени от турците в нещастния град през последните няколко денонощия”. Разказът на бегълците за положението на Търговище след отстъплението на редовната турска армия, опожаряването на града, ограбването и поголовното избиване на българското население от башибозушките банди, героичната защита с оръжие в ръка на българите, дава основание на генерала да вземе решение за освобождение на Търговище през същия ден. Той изпраща колона от 43 Охотски полк, 2 оръдия от VІ Донска батарея и половин сотня казаци от 40 Донски казашки полк” .

Това разказват част от свидетелствата в онзи паметен ден преди 138 години.
Ген. Ернрот взема решение за освобождението на Търговище. Той изпраща три батальона на Охотския полк, казаци от 40-ти донски казашки полк и две оръдия. И се записва в историята като освободителя на Търговище.
Руският генерал от шведски произход, роден във Финландия, Йохан Казимир Ернрот, е човекът, по чието разпореждане на 29 януари 1878 г. отрядът на полк. Карганов влиза в Ески Джумая (Търговище) и освобождава града от османските поробители. В Дневника на 11 пехотна дивизия е записано: „…бегълците от Ески Джумая се явиха при генерал Ернрот, разказваха за безчинствата, извършени от турците в нещастния град през последните няколко денонощия”.

Прочетена 1861 пъти

Медия

facebook coment