Сряда, 31 Май 2017 10:31

Текат масови проверки за чипирането на кучетата

Оценете
(1 глас)

Служители на Община Търговище съставиха констативни протоколи на собствениците на 6 кучета при първата масова проверка, която беше направена в село Стража, за чипирането на домашни любимци. На стопаните е даден едноседмичен срок да предприемат задължителните мерки за поставяне на маркировки и изваждане паспорти на животните.

При проверката в Стража е установено, че по време на кампанията, която стартира Общината, са обхванати 76 животни. Други 34 са били регистрирани своевременно, според изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Общинската наредба за притежание и отглеждане на кучета.

Проверката в Стража е първата, която се провежда от служители на Община Търговище, представители на ветеринарните власти, полицията и други отговорни институции, за спазване на нормативите. Предстоят контролни посещения и в други населени места.

На кметовете на селата, които още не са подали информация за броя на кучетата в дворовете, отново ще бъде напомнено, че имат отговорности. Писма ще бъдат изпратени и на ветеринарните лекари, които продължават да не спазват изискванията на закона и не подават всеки месец информация в Община Търговище за чипираните и регистрирани кучета. Напомня се и на управителите на етажната собственост, че са длъжни да предоставят информация за притежаваните от собствениците и обитателите на етажната собственост кучета – домашни любимци.

Паралелно с кампанията по прилагане на Закона за ветеринарномедицинската дейност Община Търговище продължава изпълнението на програмата за овладяване популацията на бездомните кучета.

По данни на Общинското предприятие „Социални и охранителни дейности” през 2016 г. са кастрирани 116 животни. Тази година до момента те са 76. В приюта сега има 28 кучета, изхвърлени от стопаните им на улицата. Осиновените животни от приюта миналата година са били 16, а тази година са 12. Със съдействието на доброволчески организации за някои животни е осигурен нов дом в чужбина.

На служителите на предприятието е разпоредено да приберат кучетата, които създават тревоги на жителите на кв. „Запад” 2. Следва бездомните животни да бъдат прегледани и да им се извършат съответните манипулации.

Категорично е забранено убиването на кучета. След кастриране и чипиране те трябва да бъдат върнати на мястото, откъдето са взети, гласи законът. Практически няма възможност те да бъдат настанявани в приют за постоянно. Капацитетът на този в Търговище е крайно ограничен. В града, в резултат на безотговорно отглеждане и изоставяне на кучета, има изхвърлени на улицата над 500 четириноги. Издръжката за храна месечно е близо 500-600 лв. само за около 30 животни.

Според Общинската наредба за притежаване на кучета, в случай, че стопанинът допусне нежелано размножаване и не осигури кастрация на животното - домашен любимец, му се налага глоба от 100 до 250 лв. При повторно нарушение в рамките на текущата година се съставя акт за административно нарушение и се издава наказателно постановление за налагане на глоба в размер от 300 до 500 лв. Новородени, които не са желани от стопаните, трябва да се предават в приюта.

Прочетена 1744 пъти

facebook coment