Понеделник, 03 Юли 2017 17:19

Невиждана водна стихия в Търговищко. Изкоренени дървета, затворени пътища (видео)

Оценете
(4 гласа)

Невиждана буря, порой и градушка се извиха над Търговище към 15.30 ч. този следобед. Силният вятър, придружен с 30 минутен дъжд, изкорени и изпочупи дървета, наводни улици и мазета. Реколтата е унищожена във вилните зони. 

По първоначални данни от общинските измервателни уреди над Търговище за 20-25 минути са се изляли 26 л./ кв. м. Един от възловите булеварди в града „Ал. Стамболийски“ беше затворен за движение, тъй като е залят с над 40 см вода. Полиция спираше преминаването на автомобили до нормализиране на ситуацията. В Общината непрекъснато валят сигнали за аварии, а екипи обикалят града да отстраняват  щетите.

От пресцентъра на кметството съобщават, че изтръгнати дървета са затворили пътя Буховци - Макариополско. Екипи работят на пътя към Попово и към кв. Въбел, където изтръгнати стволове препречват движението. В района на Голямо Соколово градушката почти напълно е унищожила земеделската продукция, съобщават в Община Търговище от селото.

Няма данни за пострадали хора, съобщават и от полицията.

На заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия при областния управител Митко Стайков е докладвано, че МВР разполага с 10 екипа на денонощие, като те могат да бъдат подсилени при нужда с още 12 автомобила с повишена проходимост за допълнителна реакция на евентуално критичните места.Началникът на РД ПБЗН  информира, че към момента се уточняват броя на мото-помпите в областта и тяхното техническо състояние. Техниката на пожарната е окомплектована и готова за действие.

Доброволните формирования, които действат при бедствия и аварии са в постоянна готовност. Нивата на язовирите на територията на областта са в норми и няма опасност от преливане. 

Прочетена 10945 пъти

facebook coment