Вторник, 19 Април 2016 13:12

Отмениха глоба от 500 лв. за носене на пушка

Оценете
(1 глас)

Районният съд в Търговище отмени глоба от 500 лв. наложена на мъж, който отишъл в полицията да си регистрира новозакупената пушка. Санкцията му е наложена в края на миналата година, когато С.П. посетил РУ на МВР –Търговище, за да разбере дали следва да регистрира пушката. Предния ден той бил закупил от ловно-рибарски магазин в града китайска пневматична пушка, кал.5.5, без фабричен номер.

Мъжът влязъл във фоайето на полицейското управление, носейки въздушната пушката открито на дясното си рамо. Дежурният полицейски служител обаче като ги видял сигнализирал свой колега, който му съставил акт за нарушение за носене на оръжие на обществено място по чл.60 от Закона за оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия (ЗОБВВПИ). „Нарушителят“ подписал акта с възражение. Той признал, че носил пушката на рамо, без калъф, но не знаел, че това е наказуемо.

Мъжът оспорвал наказателното постановление, издадено от началника на РУ-Търговище. Районният съдия Зорница Донкова е преценила, че случаят е маловажен, а наложеното наказание е счетено за незаконосъобразно. Деянието е извършено поради незнание, а не е демонстрация на притежаваното оръжие, гласи решението на съда. Не са настъпили вредни последици, а глобата от 500 лв. е определена като несъразмерно тежко.

Прочетена 2574 пъти

facebook coment